Samsung nu mai are ce să facă cu banii: planul ambițios pentru 200 de miliarde de dolari

de: Alexandru Puiu
25 08. 2021

Samsung trece printr-o perioadă foarte dificilă în ultimii ani, după ce a devenit evident că multe dintre pariurile sale recent din domeniul tehnologiei nu au reprezentat un succes de piață răsunător. Din fericire, are o soluție.

Deși continuă să aibă o poziție privilegiată în piața de tech la nivel global, Samsung nu se culcă pe o ureche. În schimb, vrea să facă investiții semnificative în viitorul apropiat. Nu mai puțin de 206 miliarde de dolari vrea să investească în următorii trei ani, pentru a-și extinde activitatea în domeniile produselor biofarmaceutice, al inteligenței artificiale, semiconductorilor și roboticii.

Samsung se reinventează, pe bani mulți

Conform datelor obținute de Reuters, grupul sud coreean Samsung Electronics Co Ltd vrea să facă investiții importante pentru a-și extinde activitatea și, în final, pentru a lua decizii mai inspirate în ceea ce privește proiectele de viitor.

Până în 2023, Samsung își dorește să stea mult mai bine când vine vorba de producerea de cipuri, dar și să se extindă către noi domenii, precum robotica și viitorul telecomunicațiilor. În mod previzibil, o parte din bani vor merge și pe fuziuni și achiziții, pentru a-și consolida poziția pe plan global. „Industria cipurilor este vitală pentru economia ţării. Investiţiile noastre agresive sunt o strategie de supravieţuire. Odată ce ne-am pierdut competitivitatea, este aproape imposibil să revenim”, se arată în comunicatul grupului sud-coreean.

În contextul deficitului global de semiconductori, dar și al intensificării concurenței, cei de la Samsung nu sunt singurii care au astfel de ambiții. Planuri similare au fost comunicate de către TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) și Intel Corp.

Ca să înțelegi mai bine amploarea gigantului Samsung, grupul din spate are nu mai puțin de 59 de companii afiliate, cu active totale de 457.000 de miliarde de woni coreeni. Luna trecută, Samsung Electronics a anunţat că se aşteaptă la o cerere solidă pentru cipuri de memorie în semestrul doi din 2021 şi o redresare a pieţei de telefonie mobilă la nivelul din 2019, un indiciu că economia mondială îşi revine în urma pandemiei.

„Pentru semestrul doi, ne aşteptăm la condiţii favorabile pe piaţă. Cererea pentru cipuri de memorie va fi probabil sprijinită de lansarea noilor modele de smartphone-uri, disponibile în infrastructura 5G”, se arată într-un comunicat al Samsung. Dincolo de asta, profitul net a urcat în perioada aprilie-iunie 2021 la 8,3 miliarde de dolari, un avans de 73,4% faţă de trimestrul doi din 2020, în timp ce vânzările au crescut cu 20,2%, în linie cu estimările.